Tandvlees

De laatste loodjes van het schooljaar. Iedere leraar kent ze. De vakantie lonkt. Je kunt de Costa del Sol al bijna ruiken. Het duurt niet lang meer en dan zit je met je voeten in het zand te lurken aan een gekleurde alcoholische substantie met een parapluutje. Maar eerst moet je er als leerkracht voor zorgen dat je de laatste maand überhaupt overleefd. De laatste weken van een schooljaar lijken nog het meest op slakken in je tuin. Ze vreten je laatste restjes groene energie weg en kruipen tergend langzaam voorbij. “Ik loop op mijn tandvlees”, hoorde ik een collega zeggen.

Jona Baan werkend achter zijn laptop

"Wie bedenkt nou de term warme overdracht"

Alles lijkt nog te moeten gebeuren. De rapporten moeten gemaakt en gesprekken gevoerd met ouders. De warme overdracht met tweeëndertig graden. Warme overdracht… wie heeft dat woord bedacht? En waarom heeft diegene geen pets gekregen? De musical moet worden geoefend, overal liggen halve decors en andere rekwisieten. Het EK is in volle gang dus de school moest uiteraard  helemaal oranje geverfd worden, het is bijna Vaderdag dus moeten de kinderen in allerijl nog een condoomset macrameeën en dat alles terwijl het schoolgebouw dagelijks nog het meest lijkt op een Finse sauna. Ondertussen is het voor de leraren zaak om het hoofd koel te houden.

Volhouden juffen en meesters! Nog even!  Straks sta je met een half gesmolten reep Milka en een pot Jellybeans de kinderen uit te zwaaien.  Dan heb je even vijf weken de kans om te genieten van een welverdiende vakantie. Jullie hebben het dit jaar weer geweldig gedaan!